Jdi na obsah Jdi na menu

Evropská liga

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou fotbalovou soutěží pořádanou Unií fotbalových asociací UEFA,která má 54 členů neboli zemí.

Každá země má v soutěži účastníka(klub) nebo účastníky,záleží na koeficientu dané země,daný rok.Zde vám nabízím odkaz na kompletní žebříček zemí.Kromě počtu účastníků dané země se ale také určuje,v jaké fázi do soutěže zasáhnou.Nejdříve v 1.předkole a nejpozději ve skupinové fázi.

Soutěž začíná fází předkol a to od 1 do 3 a vrcholí play-off.V této zdlouhavé fázi se nejprve v každém předkole a poté i play-off losují dvojice,které hrají systémem doma/venku,není důležité jen vyhrát,důležité je jakým výsledkem.Tato fáze je velice zrádná na počty vstřelených gólů na cizím hřišti  které jsou velice důležité,jeden vstřelený gól na cizím hřišti se tzv.považuje za dva,protože se mu přiklání větší váha.

Jako další na řadu přichází skupinová fáze.Ve skupinové fázi se týmy rozdělí do čtyř členných skupin,kde se utká každý s každým doma i venku.Z každé skupiny postoupí do jarní fáze dva nejlepší kluby,zbylé dva v Evropské lize končí.

Poslední fáze se odehrává na jaře po zimní přestávce.Tuto závěrečnou fázi hrají týmy,které postoupily ze skupiny Evropské ligy nebo se umístily na třetím místě v Lize mistrů.Začíná se tzv. šestnácti finále,poté následuje osmi finále,čtvrt finále,semi finále a nakonec finále kde se uzavře celá soutěž na předem vybraném stadionu.Nově se vítěz Evropské ligy automaticky kvalifikuje do skupiny Ligy mistrů pro následující ročník.